Zjistěte, jak kombinovat dřevo v interiéru. Jak sladit podlahu a dveře?

Určitě už jste to někdy viděli. Dřevěný nábytek, k tomu vinylová podlaha v dřevodekoru a dřevěné dveře. Někdy je toho dřeva až moc. A někdy je problém to všechno sladit. Jak tedy kombinovat dřevo? A je vůbec možné, aby to působilo harmonicky?

Není dřevo jako dřevo

Určitě neplatí, že pokud si koupíte dřevěný stůl, dřevěné židle a postavíte je na dřevěnou podlahu, budou k sobě ladit. Každé dřevo má svůj barevný podtón a stejně tak jako u barev ho musíme respektovat.

Dám vám teď takový domácí úkol:-). Najděte si doma nějaký prvek, který obsahuje dřevěný dekor. Hledejte spíše to, co je ve Vaší místnosti to hlavní, podle čeho byste mohli ladit interiér dál. Většinou to bývá podlaha, ale může to být i nábytek nebo kuchyňská linka. Zadívejte se na tento dřevodekor. Jaké barvy v něm vidíte? Jaké podtóny? Jsou to spíš teplé nebo studené barvy?

V každém dřevu je totiž obsažena nějaká barva. Můžeme mít dřevo s šedým podtónem, které je studenější nebo třeba dřevo s oranžovým podtónem, které je teplejší. Pak jsou samozřejmě i žluté podtóny, červené podtóny nebo třeba modrošedé.

Pokud si nejste jisti, co vidíte, pořiďte si barevné kartičky, které mají třeba tam, kde míchají barvy nebo vzorníky RAL či NCS. Přikládejte jednotlivé barvy ke dřevu až naleznete co nejbližší shodu. Podle tohoto podtónu pak dolaďte další dřevěné prvky v interiéru.

Jak kombinovat dřevo
Zdroj: Pinterest, Pufikhomes.com

Hodně dřeva, krása zajištěna?

Tak to určitě není. Vždy byste se v interiéru měli držet maximálně jednoho či dvou harmonických podtónů dřeva, které ale mohou mít i jiné odstíny nebo sytost. A co to znamená ta harmonie, o které tu pořád mluvím:-)? To znamená, že můžete mít klidně podlahu s oranžovým podtónem a dveře se žlutým podtónem. Žlutá a oranžová barva totiž leží na barevném kruhu vedle sebe a jsou v harmonii. Naproti tomu, pokud budeme mít podlahu v oranžovém podtónu a dveře v šedomodrém podtónu, jsou v kontrastu, což u dřeva nepůsobí moc dobře.

Jak kombinovat dřevo
Zdroj: Pinterest, Imabeuty.geek.com

Nemáte jinou možnost a nemůžete rekonstruovat a doma máte už několik dřevěných prvků s různými barevnými podtóny? Volte raději bílý nábytek, kterým jiné podtóny dřeva opticky „rozbijete“.

Jestli nechcete například vyměnit židle, které neladí s podlahou, použijte koberec, který mezi celý barevný nesoulad vnese klid a harmonii.

Kombinování dřeva v interiéru je jeden z nejčastějších problémů a není zdaleka tak jednoduché, jak může vypadat. Pokud byste si s něčím nevěděli rady, neváhejte se na mě obrátit a můžeme vše probrat na konzultaci.

Úvodní foto: Unsplash

Domů » Blog » Zjistěte, jak kombinovat dřevo v interiéru. Jak sladit podlahu a dveře?
Příspěvek vytvořen 15

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek