Tipy jak zvětšit nebo zmenšit místnost bez bourání

Máte místnost velkou jako taneční sál nebo naopak úzkou nudličku? Přáli byste si místnost zvětšit? Mám pro vás dobrou zprávu. Nemusíte hned bourat a stavět příčky. Jde to i jinak a jednodušeji. Tak čtěte dál a zjistěte, jak zvětšit nebo zmenšit místnost pomocí optických klamů.

Miluju a maluju

Vymalovat pokoj světlou barvou asi napadne každého, kdo řeší problém malé místnosti. Světlá barva nám pokoj opravdu prosvětlí. Nemusí to být ale jen čistě bílá. Krásná je smetanová, krémová, vanilková nebo odstíny světle modré a zelenkavé.

Pokud použijete na strop a stěny světlou barvu a použijete i světlou podlahu, místnost se prosvětlí a opticky zvětší. Dejte si ale pozor, že ne vždy vám bílá barva udělá dobrou službu. Zářivě bílá barva může v tmavé místnosti bez oken působit zašedle, až špinavě.

Víte ale, že můžete místnost třeba i opticky zkrátit nebo naopak prodloužit?

Jestliže máte místnost moc dlouhou, můžete na zadní stěnu použít tmavší barvu. Místnost se tak opticky zkrátí, protože tmavá barva se k vám jakoby více přibližuje. Taková možnost je skvělá třeba pro panelákové nudle. Naopak, pokud je místnost moc široká, použijte tmavší barvu na boční stěny a ony se opticky stáhnou k sobě.

Jak zvětšit nebo zmenšit místnost
Zdroj: Pinterest, Apartment Therapy

Hodně tmavou podlahu si můžete dovolit ve velkých prostorných místnostech. Místnost se zútulní a nebude působit jako taneční sál. Pozor ale na příliš tmavou podlahu v malých místnostech. Tam vám tmavá podlaha vytvoří spíš o stísněný efekt.

Jestli máte v místnosti až příliš vysoký strop, vymalujte ho tmavší barvou než stěny. Nejen že vám to opticky pomůže, ale ještě to může být i hodně originální.

Jak zvětšit nebo zmenšit místnost
Zdroj: Pinterest, Gunterandco

Naopak, pokud chceme místnost zvýšit, vymalujeme strop světlejší barvou než stěny. Tahle možnost se hodně využívá i v různých chatičkách, kde jsou stropy příliš nízké a tmavé. Přetřením stropu na bílo se dosáhne krásného prozáření a zvýšení místnosti.

Kdo je na světě nejkrásnější?

To si můžete opakovat až se budete dívat do vašeho nového zrcadla:-). Zrcadla jsou totiž úžasná. Taky je tak milujete? Nejen že působí dekorativně, ale ještě nám do místnosti přinesou i více světla. No a když navíc použijete dostatečně velké zrcadlo, můžou vám místnost i opticky zvětšit. Používejte originální zrcadla, která vám váš domov krásně doladí. Zase to ale nepřehánějte, nechcete mít přeci doma zrcadlové bludiště:-).

Zdroj: Pinterest, Victorianna Balaktsoglou

Nábytek

Také nábytek ovlivňuje to, jak bude místnost vypadat. Když je místnost příliš malá a celou ji zastavíme těžkým masivním nábytkem, zmenší se nám ještě víc. Naopak, pokud použijeme nábytek s lehkou konstrukcí, místnost opticky odlehčíme. V moderních interiérech, které jsou malé, můžete použít třeba průhledný nábytek.

Zdroj: Pinterest, Thezoereport.com

Dávejte si taky pozor na úzké vagónovité místnosti. Jestli obě dlouhé stěny zastavíte po stranách vysokým nábytkem, vznikne vám ještě větší efekt nudle. Zkuste si s prostorem více pohrát a nestavte nábytek jen podél zdi, pokud je to možné.

Nohy v teple

Koberce mají v našich domovech hodně funkcí. Dodávají nám pocit tepla, útulnosti, jsou dekorativní. Ale víte, že nám také pomohou místnost opticky zvětšit? Není to ale jen o jejich barvě. I když ta taky dokáže hotové zázraky. Je také potřeba vybrat správný rozměr. Možná jste to nevěděli, ale existují určitá pravidla, jak by měl být koberec velký a kam až by měl zasahovat. O těchto pravidlech jsem už psala v článku Zjistěte, jestli máte správnou velikost koberce, tak na něj mrkněte.

Tapety

Až si budete vybírat tapetu, zamyslete se, jak její vzor může ve vaší místnosti působit. Vzory na tapetách vám totiž mohou pomoci místnost zkrátit, prodloužit nebo třeba rozšířit.

Drobný a hustý vzor na tapetě stěnu opticky vzdálí. Naopak velký vzor, třeba květin, ji opticky přiblíží.

Když použijete tapetu se svislým vzorem, opticky ji zvýšíte. Pokud máte místnost hodně úzkou, použijte vodorovný vzor, třeba pruhy a stěnu tak opticky rozšíříte.

O tom, jak můžete tapety využít i jinak, než jen na celé zdi se dočtete v článku Tapety a jejich zajímavé využití.

Jak zvětšit nebo zmenšit místnost
Zdroj: Pinterest, Dimex.sk
Jak zvětšit nebo zmenšit místnost
Zdroj: Pinterest Randolphid.com

Triků, jak opticky zvětšit nebo zmenšit místnost je celá řada. Chcete znát i další tipy a dozvídat se novinky ze světa designu? Přihlaste se k odběru newsletterů a jako bonus dostanete 3 emaily, ve kterých se dozvíte moje hlavní triky, jak dekorovat. Přihlásit se můžete tady.

Úvodní foto: Unsplash

Domů » Blog » Tipy jak zvětšit nebo zmenšit místnost bez bourání
Příspěvek vytvořen 15

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek