Máte správnou velikost koberce

Jak zvolit správnou velikost koberce?

Koberce jsou důležitou součástí našich domovů. Myslím, že koberce všichni milujeme. Našim místnostem dodávají útulnost, strukturu i barevnost. Já osobně jsem kobercový maniak. Už jsem vystřídala několik koberců a když mě zase omrzely nebo mi přišly nepraktické, skončily ve sklepě:-). Ale koberce jsou prostě super, co si budeme povídat. Není totiž nic lepšího než ráno vstát z postele a místo na studenou podlahu položit nohy na koberec. Víte ale, že existují určitá pravidla, jakou velikost koberce zvolit? Špatně zvolená velikost vám totiž může místnost i opticky zmenšit a to asi nikdo nechce. Zjistěte i vy, jestli máte správnou velikost koberce.

Takže jestli plánujete koupit nový koberec, tady jsou pravidla, podle kterých můžete vybrat velikost. A jestli už koberec doma máte, tak můžete aspoň omrknout, jestli to máte správně:-).

Pod sedačkou

V obýváku má kusový koberec asi většina z nás. Nejčastější chybou, která se ale dělá je velikost koberce. Všichni hledáme koberec podle barvy a vzoru, ale občas se prostě stane, že je koberec moc malý. Často se koberec umisťuje pouze doprostřed pod konferenční stolek. Tak to ale není správně. Místnost pak ale opticky vypadá menší.

Jak je to správně?

Koberec by vždy měl zasahovat i pod přední část sedačky, takže nohy sedačky by vždy měly stát na koberci. Také křesla, která máte vedle sedačky, by měla částečně stát na koberci. Zároveň by měl koberec zasahovat i do stran vedle sedačky. Správně je také, pokud stojí sedačka, křeslo i konferenční stolek na koberci celé. Pokud ale nemáte dostatečně velkou místnost, tak se už vzhledem k velikosti můžeme bavit spíš o celoplošném koberci.

TIP.: Líbí se vám nějaký koberec, ale nevyrábí se v rozměrech, které potřebujete? Nebojte se koberce i vrstvit! Můžete dospodu použít jednobarevný neutrální koberec v požadovaném rozměru a na něj položit váš vysněný menší kousek. A jestli máte odvahu a umíte kombinovat, můžete klidně položit přes sebe cikcak tři koberce.

Pod postelí

Co si budeme povídat, občas se stane, že ložnici tak trošku zanedbáváme. Tam návštěvy přeci nechodí. Ale uznejte sami, že tam všichni trávíme spoustu času, tak proč si to tam nezpříjemnit. V minulém článku jsem psala, jak si můžete postel nastlat a teď mrkneme na to, jakou velikost koberce zvolit.

Určitě můžete mít podél postele i dva menší koberce z každé strany. S tím chybu neuděláte. Ale když použijete velký koberec, to bude teprve krásná ložnička🙂

Jak to ale udělat?

Koberec by měl zasahovat do dvou třetin postele a měl by zároveň přečnívat do stran, abyste měli svůj komfort když ráno vstanete. Chybu také neuděláte, pokud koberec použijete pod celou postel, ideálně když je i pod nočními stolky a po stranách, tak abyste po něm mohli chodit. Pokud máte ložnici v boho stylu můžete použít třeba krásný koberec s třásněmi.

Máte správnou velikost koberce

Pod stolem

I pod jídelním stolem můžete mít koberec. Vzhledem k praktičnosti doporučuji spíše dobře udržovatelné koberce, například koberce venkovní . Ty mají nižší vlas a dobře se čistí.

Jak ale na správnou velikost koberce?

Tady jsou pravidla celkem jednoduchá. Koberec by měl být pod celým jídelním stolem včetně židlí. Zároveň by ale měl být tak široký, aby i po odsunutí židle na něm tato židle pořád stála. To samé platí jak u kulatých, tak u hranatých stolů.

Máte správnou velikost koberce

Máte správnou velikost koberce?

Správně zvolený koberec krásně oživí váš domov. Teď už víte, že nezáleží jen na barvě a struktuře, ale i na velikosti. Správná velikost pomůže například opticky vaši místnost zvětšit.

Znáte tato pravidla a dodržujete je? Nebo to neřešíte? Máte správnou velikost koberce? Pochlubte se v komentářích.

Pokud se chcete dozvědět další novinky, rady a tipy, můžete se zapsat k odběru Newsletteru v tomto formuláři.

Domů » Blog » Jak zvolit správnou velikost koberce?
Příspěvek vytvořen 15

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek