Jak si vytvořit útulný a stylový obývací pokoj

Obývací pokoj je srdcem každého domova. Je to místo, kde trávíme většinu času s rodinou a přáteli, odpočíváme a bavíme se. Proto je důležité vytvořit si útulný a stylový obývací pokoj, který bude odrážet váš osobní styl a poskytne vám pohodlí a relaxaci. Pojďte si přečíst několik tipů, jak toho dosáhnout.

útulný obývák

Zvolte správnou barevnou paletu

Barvy hrají klíčovou roli při vytváření atmosféry v obývacím pokoji. Zvolte barvy, které vám jsou příjemné a ladí s vaším osobním stylem. V poslední době jdou do módy opět barvy. Můžete je použít na větší kusy vybavení, jako je sedačka, koberec nebo závěsy. Dbejte na to, abyste to ale nepřehnali. Více o barvách se dočtete také v článku Psychologie barev. Jestliže se barev stále bojíte, ale přesto byste chtěli doma nějakou mí, zkuste následující tip.

Neutrální barvy, jako jsou béžová, šedá nebo bílá, vytvoří klidné a uklidňující prostředí. Použijte je proto na velké zařizovací předměty a přidejte barevné akcenty pomocí polštářů, přehozů nebo jiných dekorací, abyste oživili prostor. Barvy pak bude kdykoliv snazší změnit.

Investujte do pohodlného nábytku

Pohodlný nábytek je klíčem k útulnému obývacímu pokoji. Zvolte pohovku a křesla, která jsou měkká, prostorná a pohodlná pro sezení. Nebojte se investovat do kvalitního nábytku, který vám vydrží dlouhá léta. Nezapomeňte také na konferenční stolek a úložné prostory pro udržení pořádku. Mezi úložné prostory v obýváku patří nejčastěji stolek pod televizí a nejrůznější komody. Pořád by se ale mělo jednat o vzdušný nezahlcený prostor. Pokud máte možnost, šatní skříň postavte spíše do ložnice nebo předsíně.

Je jen na vás, jestli si vyberete nábytek hotový nebo na míru od truhláře. Vždy si ale dejte záležet, aby vám do interiéru skvěle zapadl a nebyl doslova jako pěst na oko:-).

Pokud navíc kombinujete více druhů dřeva, může to být pro vás trochu problematické. Přečtěte si můj článek Jak kombinovat dřevo, kde o téhle problematice píšu a udělejte si jednou provždy jasno.

útulný obývák

Přidejte textury, vrstvy a vzory

Textury a vrstvy nejrůznějších materiálů dodají obývacímu pokoji hloubku a upoutají pozornost. Kombinujte různé materiály, jako jsou dřevo, kov, sklo a textil. Přidejte měkké polštáře, přehozy a koberce pro vytvoření útulné atmosféry. Hrajte si s různými vzory a texturami, abyste vytvořili dynamický a zajímavý prostor. Nemusíte se dokonce bát kombinovat i různé vzory.

Pokud si v kombinování vzorů ještě stále nevěříte, mám pro vás tip. Kombinujte vzory, které jsou na doplňcích stejné barvy. Například kostkovaný a pruhovaný béžový polštář. Celkový dojem nebude tak rušivý, jako když byste použili každý polštář jiné barvy a jiného vzoru.

útulný obývák

Správné osvětlení pro útulný obývací pokoj

Osvětlení je důležitým prvkem pro vytvoření útulné atmosféry v obývacím pokoji. Nevypadá dobře, když je v prostoru jen jedno stropní svítidlo. Kombinujte různé typy osvětlení, jako jsou stropní svítidla, stolní lampy a bodovky, které osvětlují zajímavý obraz nebo dekoraci. Přidejte čtecí lampu, abyste měli kde trávit večery s knihou a nezkazili si přitom oči. Použijte stmívače pro nastavení správné intenzity světla podle nálady a denní doby. Každé světlo by mělo mít také jiný světelný tok a intenzitu osvětlení. Nezapomeňte také na přirozené světlo a využijte ho pomocí velkých oken nebo světlíků, pokud máte možnost a stavíte nový dům.

Přidejte osobní předměty

Obývací pokoj by měl odrážet váš styl a osobnost. Přidejte osobní předměty, jako jsou fotografie, umělecká díla nebo suvenýry z cest. Vystavte své oblíbené knihy, hudební nástroje nebo sběratelské předměty. Tyto osobní prvky dodají obývacímu pokoji charakter a vytvoří útulnou atmosféru.

Vytvoření útulného a stylového obývacího pokoje vyžaduje pečlivé plánování a pozornost k detailům. Zvolte správnou barevnou paletu, investujte do pohodlného nábytku, přidejte textury a vrstvy, vytvořte správné osvětlení a přidejte osobní prvky. S těmito tipy vytvoříte obývací pokoj, který bude vaším oblíbeným místem pro relaxaci a trávení času s rodinou a přáteli.

Domů » Blog » Jak si vytvořit útulný a stylový obývací pokoj
Příspěvek vytvořen 15

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek