Psychologie barev: jak vybrat perfektní barvu pro váš pokoj

‍‍
Vybrat správnou barvu pro váš pokoj může být celkem náročný úkol. Na výběr máte totiž hodně variant a možností, a tak je docela možné, že ani nebudete vědět kde začít. Pro to, abyste do vašeho pokoje zvolili tu správnou barvu existuje hned několik postupů. V tomto článku se budu věnovat psychologii barev a dám vám tipy, jak vybrat perfektní barvu pro váš pokoj.

Obor psychologie barev zkoumá, jak barvy ovlivňují naše nálady, emoce a chování. Porozumění barvám vám umožní vybrat perfektní odstín pro váš interiér, který nejenže vypadá skvěle, ale má také pozitivní vliv na vaše celkové blaho. Bez ohledu na to, zda chcete vytvořit relaxační útočiště nebo energické pracovní místo, dám vám rady, jak postupovat. Tak jdeme na to!

Úvod do psychologie barev

Psychologie barev je oblast, která se zabývá tím, jak barvy ovlivňují naše nálady, emoce a chování. Barvy mohou mít různé významy a vlivy na člověka, a to jak pozitivní, tak negativní. Proto je důležité porozumět, jaké barvy jsou vhodné a jakým barvám byste se měli raději vyhnout. Psychologie barev se také věnuje tomu, jaký je vztah mezi barvami a osobností. Když víte, jaké barvy odpovídají vaší osobnosti, můžete vybrat barvy pro váš pokoj, které vám budou vyhovovat nejen z estetického, ale také z emocionálního hlediska.

Vliv barev na emoce a chování

Každá barva má svůj význam a ovlivňuje naše emoce a chování. A to je opravdu důležité pro to, abyste se doma cítili skutečně dobře. Pokud se vám u někoho doma bude líbit určitá barva, ale vy ji prostě nemáte rádi, nikdy to nebude fungovat.

A jak na nás barvy působí?

Například modrá barva je spojena s klidem a uvolněním, zatímco červená barva je spojena s vášní a energií. Zelená barva je spojena s přírodou a harmonií, zatímco žlutá barva je spojena s optimismem a štěstím. Fialová barva může mít trochu spirituální nádech a růžová barva má ženskou, něžnou energii.

Barvy také mohou ovlivnit naše chování a výkonnost. Třeba červená barva může zvýšit naše výkonnost a koncentraci, zatímco modrá barva může způsobit ospalost a sníženou pozornost.

Nezapomeňte, že každá barva má také různé stupně intenzity. Neznamená to tedy, že musíte použít zářivě oranžovou nebo modrou barvu. Přidáním bílé do každé barvy se jejich odstín zjemňuje a čím více bílé je, tím více je barva pastelová.

Vybrání správné barvy pro pokoj na základě jeho účelu

Vybrání správné barvy pro váš pokoj závisí na jeho účelu. Zkuste se zamyslet, co chcete v pokoji dělat. K čemu má sloužit? Chcete se v něm bavit nebo spíše relaxovat?

Pokud je to pokoj, který má sloužit pro více aktivit, zvolte spíše barvu, která odpovídá nejčastější aktivitě v pokoji. Pokud ale máte pracovnu spojenou s ložnicí a víte, že více pracujete než spíte, rozhodně to neznamená, že vymalujete červenou nebo oranžovou barvou. Zvolte spíše neutrální barvy spojené například s barvou dřeva a vytvořte si uklidňující, ale zároveň funkční prostor.

Pokoj, který slouží jako pracovna vymalujte barvami, které podporují koncentraci a produktivitu. V ložnici použijte barvy, které pomáhají uvolnit a zklidnit mysl. Stěny pokoje, který slouží pro zábavu vymalujte barvami, které podporují radost a energii. Do dětského pokoje zase můžete použít barvy, které podporují kreativitu a zábavu.

Psychologie barev

Porozumění barevnému kruhu

Barevný kruh je nástroj, který umožňuje porozumět vztahu mezi barvami. Obsahuje primární barvy (červenou, modrou a žlutou), sekundární barvy (fialovou, zelenou a oranžovou) a terciární barvy (žlutou-zelenou, modro-fialovou atd.). Barvy, které leží na barevném kruhu vedle sebe jsou barvy, které jsou v harmonii a tedy spolu ladí. Naopak barvy, které jsou naproti sobě jsou v kontrastu. To ale neznamená, že je spolu nemůžete použít. Naopak. Kontrast je také v interiéru potřeba, ale musíte s ním zacházet opatrně. Pokud zvolíte barvy, které jsou na kruhu vedle sebe bude interiér působit harmonicky.

Teplé vs. chladné barvy a jejich účinky

Teplé barvy jsou spojeny s energií a vášní a patří k nim třeba červená, oranžová a žlutá. Tyto barvy mohou být vhodné pro pokoj, který slouží jako pracovna nebo místnost pro nějakou zábavu. Určitě bych tyto barvy nedoporučila do ložnice, která má sloužit k relaxaci a odpočinku. Pro ložnici volte klidnější a klidně chladnější barvy, které jsou spojeny s klidem a uvolněním, jako je modrá, zelená a fialová.

Nezapomeňte na to, že i dřevo má nějakou barvu, nějaký podtón, a tak s ním musíte při výběru barvy také počítat.

Jestliže tedy víte, že jídelní stůl po babičce je třeba zachovat, zaměřte se také na jeho podtón a i to vás ovlivní, jakou barvu na zeď použijete. O odstínech dřeva a jak je kombinovat se více dozvíte v tomto článku.

Psychologie barev

Neutrální barvy a jejich všestrannost

Neutrální barvy jsou praktické a všestranné. Jedná se vlastně o barvy a zahrnují bílou, černou a šedou. Neutrální barvy jsou vhodné pro různé účely a mohou být také použity jako základní barvy pro váš pokoj. Tyto barvy také umožňují, aby dekorace a nábytek vynikly a byly v popředí. I šedá barva ale může vyznívat tepleji nebo chladněji, podle jejího podtónu, proto dobře zvolte i tuto barvu.

Už dávno ale neplatí, že stěny pokoje musí být nutně bílé. Zvolte bílou barvu třeba na nábytek a stěnu za ním nechejte barevně vymalovat. Nábytek krásně „vystoupí“ a vy tak utvoříte chtěný kontrast.

Kombinace barev pro maximální účinek

Kombinování barev může být účinným způsobem, jak vytvořit zajímavý a poutavý interiér. Vyberte jednu stěnu, která je pro pokoj dominantní a použijte na ni výraznější barvu. Ostatní stěny můžete vymalovat jinou barvou, ale pořád mějte na paměti, jakého interiéru chcete dosáhnout. Zda kontrastního nebo harmonického.

Chyby při výběru barvy a jak se jim vyhnout

Chyby při výběru barvy mohou způsobit, že váš pokoj nebude vypadat tak, jak jste si představovali, nebo že nebude mít požadovaný vliv na vaše emoce. Mezi nejčastější chyby, které se týkají psychologie barev, patří výběr příliš výrazných barev, výběr příliš tmavých barev a ignorování účelu místnosti.

K tomu, abyste se vyhnuli těmto chybám je určitě důležité výběr barvy pečlivě zvážit. Proto vždy než vymalujete pokoj, nechejte si namíchat vzorek barvy a tím natřete kousek zdi. Nechte na sebe barvu působit. Zjistěte, jak na ni reagujete ve dne za denního světla nebo večer, protože pokaždé bude vypadat trochu jinak.

Závěr a konečné tipy pro výběr perfektní barvy pro váš pokoj

Vybrat správnou barvu pro váš pokoj může být náročný úkol, ale s porozuměním psychologii barev můžete vybrat barvu, která nejenže vypadá skvěle, ale také pozitivně podporuje vaše nálady a emoce. Zvažte pro jaký účel místnost slouží a použijte kombinace barev a doplňkových barev, abyste vytvořili zajímavý a poutavý interiér.

Pro výběr vhodné výmalby jsou ale důležitá i další kritéria, jakou jsou světové strany nebo velikost pokoje, ale o nich si povíme v dalším článku. Chcete-li se dozvědět více o vašem interiéru, můžeme si spolu popovídat na konzultaci ať už osobně nebo online.

Domů » Blog » Psychologie barev: jak vybrat perfektní barvu pro váš pokoj
Příspěvek vytvořen 15

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek