Udělejte si na terase nebo balkóně druhý obývák

Řešíte, jak si zútulnit svou terasu nebo balkón? Vidíte na internetu hromadu obrázků a tipů, ale přesto to pořád není ono? Doladění terasy nebo balkonu není žádná věda a ani vás to nemusí stát majlant. Tedy pokud budete chtít:-).

Pohodlné sezení je základ

Terasa nebo balkon bez posezení, jakoby ani nebyly. Relax, čtení knížky, pití kávy, to všechno k tomu patří. Ale je také potřeba na něčem pohodlném sedět. Velkým trendem je sezení paletové, které je vhodné třeba i pro malé balkony. Krásně totiž vykryje jednu stranu balkonu. Prostě na sebe hodíte dvě palety, na to nějakou matraci nebo podsedák a je to. Skvěle také vypadá rohové sezení z palet. K tomu je ale potřeba trošku větší balkon, aby se vám k němu vešel i stolek na nějaké to kafíčko.

No a jestli zrovna neholdujete paletám a chcete spíše nějakou klasiku, nabízí se křesílka nebo židle. Můžete vybírat z hodně materiálů. Na trhu najdete kovové, dřevěné nebo třeba ratanové či z umělého ratanu. Vždy ale přemýšlejte nad tím, jak je daný materiál odolný. Také je důležité si uvědomit, kolik času na terase nebo balkonu hodláte trávit. Určitě byste hodiny nechtěli sedět na nepohodlných tvrdých židlích, které vás tlačí do zad.

Na terasu je pak vhodné zvolit nějakou venkovní sedačku, která vám dodá na efektu druhého obýváku ještě víc. Navíc je krásně pohodlná a můžete se na ní i natáhnout.

Koberec dodá na útulnosti

Koberec je prostě základ a bez něho budete útulné sezení tvořit jen těžko. Vybírat můžete z voděodolných a omyvatelných koberců nebo těch, které se dobře udržují. Jako je třeba typ bouclé, který nemá žádnou výšku vlasu. Jestliže máte dobré zastřešení, můžete si s koberci víc vyhrát a zvolit třeba krásný jutový koberec, který vám na terasu nebo balkon vnese ještě víc přírody.

Jak zútulnit terasu nebo balkón
Zdroj: Pinterest, Archzine.net

Jak zútulnit terasu nebo balkón
Zdroj: Pinterest, Dorisleslieblau.com

Dekorace umí divy

Do prázdných rohů použijte nejrůznější dekorace. Dobře působí lucerny, které jsou kovové nebo dřevěné, případně proutěné. Použít můžete také taburety, odkládací stolky nebo stoličky. Dekorace dávejte do různých výšek a seskupte je dohromady. Klidně podle návodu, jaký jsem vám přinesla v Newsletteru. Pokud máte prázdnou nevyužitou stěnu, použijte poličky nebo regály. No a jestli jste vyznavači Boho stylu, pak by vám na zdi nemělo chybět macramé.

Květiny nesmí chybět

Co by to bylo za terasu nebo balkon bez květin. Použijte nejrůznější květináče a stolky na květiny, na kterých se bude vaše zelená nádhera vyjímat ještě víc. Do rohů klidně přidejte i nějaký zakrslý jehličnan.

Květináče můžete použít terakotové, které vypadají samy o sobě hezky. A pokud máte rádi venkovský styl, bude vaše srdce plesat. Nevadí jim ani voda. Tou naopak dostanou krásnou patinu. Pěkné seženete i v různých bazarech a stojí jen pár korun. Nebojte se květináče ani zavěsit ke stropu. Váš balkon nebo terasu tak uděláte ještě zajímavější.

Barvy, barvy, barvičky

Na balkoně nebo terase si můžete také pohrát s barvami. Zkuste třeba zvolit různé barvy polštářků a podsedáků. No a jestli se chcete odvázat ještě víc, vymalujte si jednu stěnu balkonu nějakou zajímavou barvou. Máte rádi moře? Co třeba tmavě modrá, se kterou umocníte pocit, jakoby jste byli stále na dovolené? Nebo jste milovníci květin a přírody? Pak se vám bude líbit tmavě zelená. Samozřejmě můžete zkusit i neutrálnější barvy, jako cappuccino, smetanová nebo třeba taupe.

Trocha stínu, málo splínu

Terasa nebo balkon bez zastínění je asi jako bazén bez vody. Bez pořádného zastínění tam v parných dnech vydržíte jen chvilku. Tedy pokud nejste úplní milovníci slunce, kteří se celý den rádi opékají jako špekáčky na rožni:).

Na balkoně můžete samozřejmě použít slunečník. Ale nemusí to být zrovna nějaký reklamní slunečník, jaký jsme kdysi vídávali u všech bazénů nebo barevné pruhované, které na pláži u moře vyrostly jako houby po dešti. Dnes se dají sehnat krásné slunečníky. Samozřejmě existují jednobarevné, ale také třeba rákosový nebo luxusnější ratanový slunečník.

Na terasu pak můžete použít, letos hodně oblíbené, závěsy. A kdo se bojí, že je bude pořád sušit po letní průtrži, může použít altánový nepromokavý závěs, který vám ještě zajistí, že vám žádná dekorace nezmokne. Nebo si je nechte ušít z nepromokavé látky.

Večerní romantika


Jak se dá vytvořit taková romantika? Jednoduše pomocí světýlek a svíček. Světýlka můžete zavěsit ke stropu, nebo s nimi omotat sloupky. Můžete použít i led svíčky s časovačem a nebudete každý večer muset myslet na to, že je musíte zapálit. Svíčky můžete použít samostatně, nebo je vložte do lucerniček. Ty můžete také zavěsit.

Existují také různé led lampičky, které se dají dobít přes USB, takže nemusíte řešit žádnou zásuvku a ještě na sebe při pozdní večeři krásně uvidíte.

Jak zútulnit terasu nebo balkón

I pro prádlo se najde místo

Jak zútulnit terasu nebo balkón i se sušením prádla? Žádný problém. Zapomeňte na šňůry a použijte sklopný sušák na stěnu. Psala jsem o něm třeba tady. Ušetří vám místo a nebudete muset řešit, kam s klasickým stojanem na prádlo.

Houpy, houpy

Kdo by se rád nehoupal? Co třeba takové závěsné houpací křeslo nebo dokonce houpací síť, kterou připevníte ke sloupkům u terasy nebo altánu? Věřte mi, že radost z ní budou mít i vaše děti a vy si tam určitě také rádi zarelaxujete.

Veškeré dekorace si samozřejmě můžete koupit na různých e-shopech a v kamenných obchodech. Hledejte také výrobky vhodné na zahradu. Ale zkuste se třeba také podívat po bazarech. Uvidíte, že tam někdy narazíte na hotové poklady.

Tipů a rad, jak zútulnit terasu nebo balkón je jistě celá řada. Ale věřím, že až se do toho pustíte, půjde to samo. A pokud ne, ráda pomohu.


Úvodní foto: Unsplash

Domů » Blog » Udělejte si na terase nebo balkóně druhý obývák
Příspěvek vytvořen 15

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek