Jak patinovat nábytek a dekorace

Jak patinovat nábytek a dekorace

Milujete stejně jako já venkovský a provensálský styl? Potom byste doma určitě neměli zapomínat na patinu. Nebojte se, není to nic složitého a vůbec to neznamená, že hned musíte jít patinovat obří skříň:-). Tím vás od toho neodrazuju, klidně do toho jděte! Patinovat se ale dají i menší či větší dekorace. A já vám v tomhle článku popíšu 5 jednoduchých tipů, jak patinovat nábytek a dekorace.

Patina – láska na první pohled

Když jsem se začala trochu víc zajímat o bydlení, zjistila jsem, že prostě miluju interiéry s duší. Že miluju venkovské, rustikální a provensálské interiéry a jejich různé kombinace. Domov, kde je dřevo, dekorace a patina mě totálně naplňuje. Já prostě nejsem minimalista:-). Patina totiž dodává interiéru strukturu a osobitost. A vůbec nezáleží na tom, jestli je původní nebo uměle vytvořená. Sama jsem se teď rozhodla, že budu doma patinovat co jen půjde. A věřte mi, už mám v hlavě velký seznam:-).

Pokud máte doma kousek nábytku, který je původní a má už svou krásnou patinu, pak můžete být opravdu šťastní. Pokud ale doma nic napatinovaného nemáte, pak nezoufejte. Není to nic složitého a opravdu vám bude stačit klidně pár drobných dekorací a kouzlo bude na světě.

Každá patina je jiná, každá jinak vznikla a tím pádem také každá jinak vypadá.

Na internetu určitě najdete více či méně složitých nebo jednoduchých postupů. Já bych vám chtěla představit postupy a tipy, které sama používám a mám s nimi zkušenosti. Ale také způsoby, které mám v plánu použít.

Co budete k patinování potřebovat?

Nejdřív bych se chtěla krátce zmínit, jaké barvy na patinování používám. Nechci vám tu dávat školení co máte a musíte používat. Na internetu je nepřeberné množství barev a věřím, že si určitě vyberete.

Začínala jsem tak, že jsem si koupila speciální akrylové a antikovací barvy. Ty byly vhodné zejména na drobnější předměty, protože obsah lahviček byl menší. V současné době existuje spoustu různých typů barev, které slouží pro tyto účely, takže si určitě vyberete.

Potom jsem rovnou přešla na křídovou barvu, která se mi zalíbila pro její vlastnosti. Dá se použít i na neošetřený povrch, takže jsem ji hned zkusila na naše interiérové dveře. Jdu prostě do všeho po hlavě a s ničím se moc nemažu:-). Na křídovou barvu je ještě potřeba použít vosk nebo speciální lak. Já bych určitě na více namáhané povrchy doporučila spíš lak než vosk.

Vidím to na našich dveřích, které díky naší malé dcerce pořád pěkně bouchají a lítají. A do dveří taky naráží hodně věcí. Motorka, autíčko, kostky…:-). Takže já je sice mám ošetřeny voskem a drží to, nicméně vidím už mikroskopické odřeninky. Chystám se tedy koupit ještě lak.

Jak tedy patinovat?

Nebojte se, opravdu to není nic složitého. Záleží jaký postup si vyberete a jaký předmět chcete patinovat. Níže uvádím několik jednoduchých postupů.

Jednoduché tipy na patinování

1. Kamarád „šmirgl“

Za mě je tohle určitě nejjednodušší způsob jak patinovat nábytek nebo dekorace. Máte doma nějaký nábytek, dekoraci nebo třeba rám obrazu, který byl původně dřevěný? Ale nyní je přetřený nejlépe bílou nebo krémovou barvou? Nebo jste takový viděli v obchodě? Super!

Co budete potřebovat?

  • smirkový papír,
  • předmět na, kterém chcete patinu dělat,
  • to je vše:-).

Vezměte si smirkový papír. Já obvykle používám číslo 60, ale určitě je lepší vyzkoušet různé druhy zrnitosti podle daného předmětu. Dekoraci nebo nábytek začněte opatrně obrušovat. Nejlépe to jde a vypadá na hranách předmětu. Ale patinu můžete udělat i na plochách.

Já jsem to tak například dělala s rámem tohoto obrazu, který měl původně krémovou barvu se zlatým ohraničením. Našla jsem ho ve staré dílně a dala jsem mu prostě šanci. Ještě chci na jeho patině určitě pracovat a pokračovat, ale nyní už vypadá takhle.

Jak patinovat nábytek a dekorace

TIP: Pokud vám to nejde smirkovým papírem, zkuste ocelovou drátěnku. Ale opatrně, ať dřevo neponičíte.

2. S voskem k patině

Pokud je původní dřevo příliš světlé, například jako borovicové nebo smrkové, můžete použít tmavý vosk. Ten pomocí hadříku nebo štětce opatrně nanášejte na obroušená místa.

Vosk také můžete použít pro zvýraznění struktury nábytku nebo dekorace. Nanášejte ho spíše ve větší vrstvě na hrany nábytku, na plochách působí spíš „špinavým“ dojmem.

3. Nechte barvu vyniknout

Máte doma něco z tmavého dřeva? Nebo něco co má jinou barvu, než by se vám domů hodila a líbila? Tohle je další skvělý a jednoduchý způsob, jak patinovat nábytek nebo různé dekorace.

Co budete potřebovat?

  • akrylová nebo křídová barva,
  • štětec,
  • bavlněný hadřík.

Z nábytku nejlépe odmontujte úchytky. Nábytek nebo dekoraci otřete a zbavte nečistot. Pak už stačí jen přetřít bílou křídovou nebo akrylovou barvou. Než barva úplně zaschne (ale pozor ať není úplně mokrá), vezměte bavlněný měkký hadřík a opatrně s ním barvu na hranách a jiných plochách stírejte.

Já jsem tenhle způsob například použila na staré koncovky dřevěných garnýží. Jednoduše jsem je přetřela akrylovou barvou a hadříkem stírala opět na základ, abych docílila trošku patiny.

jak patinovat nábytek a dekorace

Nebo jsem tak vytvářela naše interiérové dveře. Přitom vůbec neměly úplně tmavý podklad a nejsou dřevěné. Jen se mi prostě nelíbila jejich oranžová barva a já ji chtěla patinou trošku utlumit. Na dveřích je folie imitující dřevo, takže barva „zalezla“ do jednotlivých mezer a vypadala opravdu pěkně.
Dveře jsou už dnes celé bílé, protože jsem tam prostě tu oranžovou pořád viděla, ale to už je jiný příběh:-).

jak patinovat nábytek a dekorace

Dalším příkladem je moje „sušenková cedule“. Plechové víko od sušenek jsem natřela bílou akrylovou barvou a před zaschnutím opatrně na několika místech stírala.

Jak patinovat nábytek a dekorace

4. Patinování pomocí dvou barev

Další variantou je použití dvou barev, které na předmět nanášíme. Tady je důležité si uvědomit, jak má výsledek vypadat. A jak moc kontrastní patinu chceme.

Co budete potřebovat?

  • základní tmavou barvu,
  • štetec,
  • bílou nebo krémovou barvu,
  • smirkový papír nebo hadřík.

Pokud máte předmět dřevěný, opatrně jej trochu zbruste smirkovým papírem. Otřete a zbavte nečistot. Na nábytek nebo dekoraci naneste základní barvu, nejlépe nějakou tmavou. Nechejte zaschnout. Poté natřete vrchní kontrastní vrstvou. Skvělá je bílá nebo krémová. Nechte opět zaschnout a potom opatrně smirkovým papírem zbruste na místech, kde chcete patinu mít. Na závěr naneste vosk na zafixování barvy.

Patinované rámy
Zdroj: Pinterest, Broke & Chic

TIP: Místo smirkového papíru použijte hadřík jako ve třetím bodu. Hodí se na složitější povrchy, kam se papírem nedostanete. Jen vrchní světlou barvu nenechejte zaschnout úplně.

5. Suchý štětec

Oblíbená varianta je použití tzv. suchého štětce. Je to jednoduchá technika, kterou můžete dodat šmrnc třeba i dřevěným komodám, židlím nebo rámečkům. Hodí se spíše na dřevěný povrch, protože krásně kopíruje jeho strukturu.

Co budete potřebovat?

  • barvu (křídovou, akrylovou nebo univerzální barvu na dřevo)
  • štětec
  • případně vosk

Jak na to?

Pokud máte tmavý povrch nemusíte nanášet žádnou základní barvu. Povrch dobře očistěte. Štětec lehce namočte do barvy a následně trochu otřete do hadříku. Začněte barvu jedním směrem nanášet na dekorovaný předmět, tak aby byly vidět tahy štětcem. Kopírujte strukturu dřeva. Záleží na vás, jestli chcete jen jemnou patinu jako je na obrázku nebo trochu výraznější. V tom případě natřete daný předmět více tahy. Na závěr můžete zafixovat voskem nebo speciálním lakem.

A co chci ještě vyzkoušet?

Saltwash

Úplnou náhodou jsem na internetu narazila na novinku (nebo aspoň pro mě je to novinka) jménem Saltwash. Jedná se vlastně o takový prášek, který můžete aplikovat na jakýkoliv povrch. Dokonce i na plast, takže pokud máte doma třeba plastové rámečky, je tohle ideální.

Jak to funguje?

Prášek přidáte dle návodu do barvy, kterou budete používat na základní nátěr. Vznikne vám hustá pasta, kterou budete nanášet na předmět. Pasta je hustá, takže můžete vytvářet i různé reliéfy, vzory, pruhy…prostě co chcete. Potom necháte úplně zaschnout a přetřete vrchní barvou, do které už pastu nepřidáváte. Až barva úplně zaschne použijete smirkový papír a zbrousíte. Pokud používáte křídové barvy, tak povrch ještě opatřete voskem. Vytvoříte tak krásný patinovaný povrch s různými vzory. Takže ideální, pokud máte nějaký plastový předmět, třeba rámeček na obrázky. Vytvoříte tak krásnou strukturu, že nikdo nepozná, že byl rámeček plastový.

Saltwash
Zdroj: Pinterest, 2 Bees in a Pod

Teď už znáte pár mých jednoduchých postupů, jak patinovat nábytek a dekorace. Určitě se toho nebojte. Zkoušejte nejdřív na drobnostech, kde by vás výsledek tolik nemrzel a časem můžete přejít na větší kusy. Přeji hodně štěstí s patinou!

Domů » Blog » Jak patinovat nábytek a dekorace
Příspěvek vytvořen 15

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek