Velikonoční dekorace

10 tipů na velikonoční dekorace na poslední chvíli

Tak už je to zase tady. Rok se s rokem sešel ( ano, to zní jako klišé, ale je to prostě tak:-)) a blíží se nám zase období Velikonoc. A vy zase nic nestíháte, nemáte uklizeno a o nějaké extra výzdobě nemůže být řeč? Chápu. Ani nevíte jak :-). V tyto dny, kdy jsme zavření doma, je ale více než důležité, udělat si to doma příjemné. Chceme se doma cítit hezky, toužíme po krásném a útulném bydlení. Tak proč nezačít třeba u hezkých ozdob a dekorací? Připravila jsem pro vás nějaké tipy na velikonoční dekorace.

Já osobně jsem Velikonoce nikdy moc neřešila. Žádné opulentní dekorace, žádní zajíčci na oknech, na lustru, na stole, na záchodě…:-) Jediné, co jsem doma vždy měla (a tak jsem si to pamatovala z dětství), byl kupovaný čokoládový beránek, který seděl na tácku, byl podestlaný umělou zelenou trávou z krepového papíru a osázený žlutými kuřátky…

Tak a teď se přiznejte, kdo to tak pořád má:-) ? Jasně, je to fajn, je to barevné, je to dobré (právě jsem dostala chuť na beránka) a dětem se to líbí. Ale můžeme si udělat i dekorace jiné. Přírodní, jednoduché, z toho, co máme doma.

Co vám budu povídat, nechce se mi kupovat drahé velikonoční dekorace a pak je za čtyři dny po Velikonocích zase schovat (moc dopředu doma totiž nezdobím:-)). Proto mě napadlo podívat se detailněji na něco, co si můžu doma jednoduše a rychle udělat a chci se o to s vámi podělit. Zaměřila jsem se hlavně na dekorace z vyfouknutých vajec.

Něco o mně


Ještě předtím ale krátce něco o mně, abyste věděli s kým také máte tu čest a kdo že vám ty tipy dává:-).
Moje jméno je Lucie Šádková a miluju interiérový design a vše co k němu patří. Mám ráda útulné bydlení, venkovský a provensálský styl a hodně dekorací. Takže nic pro minimalisty:-). Ráda si to dělám hezké i u nás doma. V rámci možností se snažím vše vylepšovat k našemu obrazu (partnerovi je to jedno, takže spíš k svému:-))

Mojí cestu můžete sledovat i na sociálních sítích. Pokud jste tak ještě neudělali, mrkněte na můj instagram.


Nebudu vám tu ale vypisovat, jak jsem se k designu dostala. Pokud byste se o mně chtěli dozvědět víc, podívejte se na stránku o mně.


Tipy na velikonoční dekorace

1. Vajíčka v porcelánu

A nemyslím vařená vejce, co si chcete dát k snídani:-) Je to krásná a jednoduchá dekorace. Pokud máte nějaký hezký hrneček, ať už s podšálkem či bez, naaranžujte si do něj jednoduše suchou trávu či seno a posaďte do něj vajíčka. Mohou být zdobená i nezdobená, vyfouknutá nebo klidně vařená. Dekorace krásně vypadá třeba na jídelním stole, kde můžete hrneček postavit na tácek či dřevěné prkýnko a vedle postavit třeba vázu s květinami.

Dekorace z vajíček. Vajíčka v porcelánu.

2. Vajíčka v cukru

Druhou a krásnou dekorací, kterou můžete použít třeba do už zmíněného hrnečku, jsou vajíčka obalená v cukru. Vypadá to velmi efektně a je jen na vás, jestli necháte vajíčka přírodní a efekt bude mírnější, nebo je předtím nabarvíte.

Postup je jednoduchý

Vyfouknuté vajíčko napíchnete na špejli, kterou můžete na koncích zajistit proti posunu například kouskem modelíny. Vajíčko z jedné poloviny natřete disperzním lepidlem a obalíte do krystalového cukru. Necháte zaschnout a celý postup opakujete i s druhou půlkou. Pozor, hlavně ten cukr už potom nejezte :-)!

3. Vajíčka s lakem na nehty

Nebojte, opravdu nebudete vajíčku lakovat nehty. I když… 🙂
Pokud máte doma staré laky na nehty nebo nějaký který obětujete, je tohle zdobení přesně pro vás. Já jsem měla jenom neutrální barvy laků. Ale pokud máte a chcete použít nějaký výrazný lak, tak určitě můžete. Nejlépe barvy vyniknou na bílých vajíčkách. Moc hezky taky vypadají laky se třpytkami. Já jsem bohužel můj zlatý už vyhodila, takže jsem měla jen světlounké, ale i tak je efekt hezký a na slunci nebo na světle se krásně lesknou.

Co budete potřebovat

  1. vyfouknutá vejce,
  2. starou nádobu,
  3. laky na nehty,
  4. špejli a gumovou rukavici.

Jak na to

  • Vajíčka omyjte v jarové vodě.
  • Natočte si vodu do nějaké nádoby (já použila starou plastovou krabičku, kterou jsem pak vyhodila).
  • Do nádoby nakapejte různé laky na nehty, podle toho, jaké barvy chcete na vajíčkách mít.
  • Vajíčko opatrně ponořte do vody. Lak se na něj začne nabalovat.
  • Vezměte si na pomoc špejli a gumové rukavice a otáčejte rovnoměrně vajíčkem.
  • Nakonec ho vyndejte a nechejte uschnout.
  • Na závěr ještě můžete použít lak se třpytkami, jako já.

Přiznám se, že tohle byl takový můj pokus omyl, ale myslím, že to nakonec vyšlo celkem hezky. Kdybyste chtěli vidět, jak vajíčko vypadá na světle na videu, podívejte se do mého výběru na instagram s názvem Dekorace.

4. Vajíčka s obličejem

Další velikonoční dekorace mě velmi zaujala svojí jednoduchostí. Také se ostatně říká, že v jednoduchosti je krása.

Malovaná vajíčka. Vajíčka s obličejem

Co budete potřebovat?

  • vajíčka,
  • černý fix,
  • nůžky,
  • floristický drátek,
  • větvičku.

Postup

Na vajíčka namalujete obličej podle vlastní fantazie. Může to být i králíček nebo jiné roztomilé obličeje. Pak už jen uštípnete kousek větvičky, omotáte ji po celé délce drátkem (aby držela tvar) a uděláte z ní malý věneček. Nasadíte na „hlavičku“ vajíčka a je to . Pokud nemáte živou větvičku, můžete použít i umělou.

Tohle zdobení se určitě bude líbit i dětem, které si mohou na vajíčka nakreslit různé obličeje, smajlíky, zvířátka a pak si je můžou vystavit v dětském pokojíčku.

Zdobení vajíček. Malování na vajíčka.
Vajíčka s obličejem.
Zdobení vajíček. Malování na vajíčka

5. Hnízdo

Hnízdo je prostě klasika. Můžete ho vytvořit svázáním drobných klacíků například z břízy, vrby nebo jiných ohebných větviček a vystlat ji trávou nebo senem. Některé e-shopy už také nabízejí hotová hnízda. Krásně v něm vyniknou všechna výše uvedená vajíčka, ale i klasická nabarvená vajíčka třeba s vajíčky křepelčími. Můžete do hnízda přidat ještě sušené kvítky pro ozdobu. Řiďte se hlavně svým srdcem a určitě to bude krásné.

Dekorace hnízdo. Hnízdo.
Dekorace hnízdo. Zdobení vajíček. Hnízdo.

6. Ptáčci

Vy ještě nemáte svého ptáčka:-)? Letos ptáčky vidíme opravdu všude a není se čemu divit. Je to krásná a oblíbená dekorace, kterou mám osobně moc ráda a letos jsem se v ní taky našla. Líbí se mi hlavně z toho důvodu, že malou sošku ptáčka (keramického, hliněného, ze dřeva…) můžete využít celoročně.

Jaké jsou výhody téhle jednoduché dekorace?

Můžete ptáčka naaranžovat do jakéhokoliv ročního období. Na jaře s vajíčky, květinami a kočičkami. Na podzim se sušeným listím a kaštany a na Vánoce s větvičkou borovice. Celoročně pak třeba můžete využít různé druhy šišek. Ptáčka posaďte třeba do hnízda, které jsme tvořili v bodu 5. Nebo bude krásně vypadat jen tak na dřevěném prkýnku.

Dekorace ptáček. Ptáčci.

7. Ovázaná vajíčka

Krásná dekorace, která vás bude stát maličko nervů při vázání provázku kolem vajíčka. Nebo aspoň já z toho nervy měla:) Ale vypadá to opravdu moc hezky. Stačí vám obyčejné vajíčko, na které přiložíte jakoukoliv větvičku, například nevěstin závoj, lístky eukalyptu a jiné, a ovážete třeba jutovým provázkem. Krásné a jednoduché.

Jiná varianta je, že vezmete jakýkoliv lísteček. Může to být klidně i nějaká bylinka. Přiložíte na bílé vajíčko a několikrát ovážete bílou nití. Vytvoříte tak přes vajíčko jakoby síť. Vajíčko by mělo být opravdu bílé, aby ladilo s nití a byl tam krásný kontrast se zelenými lístky. Nit pak můžete vzadu zavázat nebo přilepit.

Vajíčka s větvičkou. Ovázaná vajíčka.

8. Vajíčka s překvapením

Pokud se chystáte dávat na Velikonoce něco svým dětem a milují vajíčka s překvapením, pak je toto úžasné a originální řešení, jak je obdarovat.

Vajíčka stačí vybalit a naskládat je do klasického zavíracího plata od vajíček nebo nějaké krabičky. Tu můžete i něčím vystlat, například trávou, látkou atd. Každé vajíčko pak ještě můžete například ovázat barevnou stužkou nebo můžete ovázat mašlí celou krabičku na vajíčka a vznikne z toho originální dárek s překvapením. Nebojte se a tvořte tak, jak to mají vaše děti rády.

Vajíčka s překvapením pro děti

9. Velikonoční tabule

Až budete zasedat na Velikonoce k obědu, můžete si pomocí vajíček vyzdobit i sváteční tabuli.


Moc hezké a jednoduché řešení je vystlat talíře látkovým ubrouskem a do nich posadit vajíčko. Ubrousek stočte a oviňte ho doprostřed talíře. Třeba s vajíčkem s namalovaným obličejem, jako tomu bylo u tipu číslo 4. Doprostřed stolu pak už stačí naaranžovat jarní kytici a velikonoční oběd může začít.

Velikonoční tabule

10. Zlatá vejce

Tahle vajíčka vypadají opravdu luxusně na klasických vyfouknutých vejcích nebo na křepelčích vajíčkách. Existuje několik postupů jak zlatou barvu použít.

Pokud máte doma akrylovou zlatou barvu, můžete si vajíčka celá natřít. Jednoduché a za chvíli hotové. Nebo můžete použít maskovací pásku a vajíčko s ní olepit. Oblepte ho tak, aby vám vykukovala prázdná místa, kde chcete, aby vedl vzor. Pak už stačí přemalovat vajíčko a po zaschnutí maskovací pásku sundat.

Další možnost se zlatou barvou se mně osobně moc líbí. Vajíčka obarvíte vaší oblíbenou barvou. Moc krásně to vypadá třeba s tyrkysovou. Štětec namočíte do barvy a prstem ohýbáte štětiny tak, aby stříkaly na vajíčka. Vzniknou tak krásná „pocákaná“ vajíčka:-).

Samozřejmě můžete použít jakou barvu chcete a tvořit tak originály, které budete mít doma jenom vy.

Zlatá vejce. Vajíčka nabarvená zlatou barvou

Tak a je to!

Teď máte několik tipů na velikonoční dekorace z vajíček a můžete se pustit do tvoření. Pozvěte děti nebo i partnera, jestli ho to baví ( v tom případě gratuluji :-)). Dělejte všechno s láskou a radostí a vzniknou krásné dekorace.

Domů » Blog » 10 tipů na velikonoční dekorace na poslední chvíli
Příspěvek vytvořen 15

2 komentáře u „10 tipů na velikonoční dekorace na poslední chvíli

  1. Lucko,ja Velikonoce taky moc nemusim,ale s Vasimi tipy je mozna dam.Lak na nehty mam a ty vajicka s veneckem jsou nadherna!Dekuji a at se blogu dari👍🏻.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek